O Gramatica Personala

[fruitful_dbox]EU, PE MINE, MĂ[/fruitful_dbox]

În continuarea discuției  cu Andreea Ionescu la Smart FM de mai jos (de la min. 59), vă propun un exercițiu de … gramatică personală.

Conform gramaticii clasic acceptate, învățată încă din școala primară, diatezele sunt formele pe care le ia verbul pentru a arăta raportul dintre acțiune și subiectul gramatical (cel ce face acțiunea).

Mihai il analizează pe Vasile.

În cazul diatezei active, subiectul (Mihai) face acțiunea și altcineva se ”transformă” ca urmare a acestei acțiuni.

Mihai se analizează.

Diateza reflexivă arată că subiectul (MIhai) face acțiunea și tot subiectul se transformă.

Vasile este analizat de Mihai.

Diateza pasivă arată că subiectul (Vasile) ”este transformat” de acțiunea făcută de altcineva (Mihai).

[fruitful_sep]

În primul caz, odată ce acesta va ”analiza” o situație, va avea mai multe cunoștințe, va face noi conexiuni, etc.  Analiza situației îi va crea  stări. Poate că va spune ceva în legătură cu situația analizată, poate că va scrie concluziile, poate va căuta date care să completeze informațiile…
Oricum ”subiectul” va fi transformat la finalul acțiunii de ”a analiza”

Apoi, când ”subiectul se analizează”, în primul rând va culege o serie de informații despre sine. Se uită mai atent la el, ascultă ce spune… își modifică – într-un cuvânt – gradul de auto-percepție pe durata procesului deci, da, și de această dată (cum spune și gramatica) este modificat.

În cea de a treia situație, a diatezei pasive, pentru a putea analiza ”situația”, subiectul va face el însuși o serie de acțiuni care îl vor transforma.

Fiecare dintre acțiunile noastre (inclusiv ce spunem cu voce tare sau în gand, ce ne imaginăm, etc.) are o componentă reflexivă și aceasta este cea care contează. Pentru ca ne transformam continuu. Din ea apare destinul, soarta, karma sau oricum am vrea să se numească.

Ceea ce se întâmplă cu noi și în noi este doar rezultatul ”diatezei reflexive”.

Fie că ”am supărat” pe cineva, fie că “m-a supărat” sau ”m-am supărat” pe cineva transformările, modificările sunt la mine și în mine (le numim “suparare”).

La fel și dacă “am făcut” o bucurie, “mi-am făcut” o bucurie sau cineva “mi-a făcut” o bucurie.

Și dincolo de Regula de Aur, pe care probabil  deja o respectați, vă propun un exercițiu de gândire sau “analiză” prin care să gasiți calea de a va elibera de  “ceea ce vă fac alții“. 🙂

Shopping Cart