Medicina in schimbare

Cred ca cifrele de mai sus sunt edificatorare. Si ceva incepe sa se schimbe in timp ce eu scriu acest articol.

Modul in care intelegem azi Sanatatea face ca varfurile medicinei contemporane sa redescopere, printr-un proces ciclic, conceptele profunde ale medicinei asiatice, tibetane, isihaste sau hawaiene. Medicina alopata se  imbina astazi cu succes cu tehnici din medicina alternativa, homeopatie, ayurveda, acupunctura sau leacurile babesti “revisited”. Neurostiintele si psihologia moderna au un rol in imunologie, iar nanotehnologiile sustin interventiile in stomatologie sau explorari functionale. Medicatia chimica  este alternata cu extractele naturale, decocturile si remediile homeopatice iar nutritia si stilul de viata sunt demonstrate a fi surse de performanta sau dezechilibru dupa caz.  Medicina complementara, alternativa, intergativa sunt termeni din ce in ce mai folositi.

Apar noi ramuri de granita in medicina ca psiho-neuro-imunologia si incet, incet – Aristotelian sau NonAristotelian – ne dam seama ca “suntem ceea ce gandim”. Teorii si experimente inedite ca New German Medicine sau Total Biology argumenteaza febril suprematia gandurilor si emotiilor noastre, chiar cu riscul arderii pe rug a autorilor de catre autoritatea centrala medicala.

Asa apar medici si oameni de stiinta razvratiti cu doctorate si premii Nobel la activ care revolutioneaza sistemul asa cum il stim: Andrew Weil, Jack Kevorkian, Bernie Siegel, Barry Sears, Larry Dossey, Ray Kurzweil, Michael West, Leonard Hayflick, Kary Mullis, Aubrey de Grey, Peter Duesberg, Raphael Mechoulam, Rick Strassman, Michael Fossel, Joseph Knoll, John Guerin, Jonathan Wright, Garry Gordon, Jacob Teitalbaum, Marios Kyriazis, Durk Pearson , Sandy Shaw s.a.

Din ce in ce mai multi “liber-cugetatori” si leaderi de opinie discuta de universul holografic sau de nexialism, iar in Statele Unite, Dept. of Defense aloca miliarde de dolari pentru tratarea stresului post traumatic (PTSD) prin tehnici ce tin de modificarea perceptiei sau a memoriei. 

Din mesmerism si spectacol de divertisment, hipnoza odata cu dr. Milton H. Erickson s-a transformat in ramura respectabila a medicinei contemporane eliminand anestezia chimica partiala sau chiar generala sau intervenind in pattern-uri “neresursa” de gandire prin  tehnici de neuro-hypnotic repatterning. 

Stiintele genetice se lupta cu degradarea lantului genetic si pierderea capatului teleomeric sau altfel spus, imbatranirea, folosind – culmea! chiar proprietatile celulei canceroase de a se divide identic. 

Abordarea termenului de sanatate este din ce in ce mai diversa, de la absenta bolii (medicina omului bolnav)  pana la  standarul de sanatate pentru zborul in spatiul cosmic (medicina omului sanatos), complexitatea demonstrand apropierea de punctul de singularitate.

Cum “suntem ceea ce gandim”  iar “omul este perfect”  cei care vor si stiu, pot fi perfecti in starea de congruenta interna, mentala si functionala sustinuta de excelenta organismului uman.  Exact pentru ca suntem oameni. Iar evolutia dincolo de stress si de angoasele imaginatiei noastre ne-a impins la intelepciune.

Shopping Cart